Se alla

Liberalerna föreslår miljardsatsning på 1 000 nya speciallärare

Tisdag 5 juli 2022

I dag presenterar Johan Pehrson Liberalernas förslag om 1 000 fler speciallärare, för att stöket ska bli mindre och stödet ska bli bättre för de elever med störst utmaningar.

Sedan 2014 har andelen elever som får särskilt stöd i den svenska skolan fallit, värst är det för barnen i de lägre årskurserna. Samtidigt uppger fyra av fem lärare att de i sina klassrum har elever i behov av särskilt stöd i som inte får det. Men det går att vända trenden – med Liberalernas förslag om 1 000 fler speciallärare blir stöket mindre och stödet bättre för de eleverna med störst utmaningar. 

Socialdemokraterna sviker skolan 

Andelen elever som går i åtgärdsprogram, får enskilt stöd eller undervisning i särskild undervisningsgrupp har blivit markant mindre sedan Socialdemokraterna tog över Utbildningsdepartementet. Tydligast har tappet varit i de lägre årskurserna där vi vet att särskilda insatser gör som störst nytta. I årskurs 1 har andelen elever som fått särskilt stöd minskat med 70 procent jämfört med läsåret 2013-14. Även bland övriga årskurser på lågstadiet syns en minskning på minst 50 procent.

Utvecklingen gör även avtryck i de kvalitativa bedömningarna. skolinspektionens senaste årsrapport visar att bristande tillgång till särskilt stöd var den vanligast förekommande kritiken vid tillsyn på skolor. Myndigheter rapporterar att särskilda anpassningar fortfarande ibland uppfattas som orättvisa och exkluderande vilket står i konflikt med inställningen om att ”alla elever skulle arbeta i samma tempo med likadana uppgifter.”

Den långtgående inkluderingstanken är dålig för alla elver. Lärare i mer inkluderade klassrum ägnar mindre tid åt undervisningen och mer tid åt att hålla ordning. För att komma tillrätta med detta har Liberalerna därför tidigare bland annat föreslagit ett nytt statsbidrag för fler särskilda undervisningsgrupper och att skollagen tydliggörs så att det aldrig ska krävas en diagnos för att berättigas till särskilt stöd.

Liberalernasförslag

Det går att vända trenden och fler speciallärare – den kategori lärare med fördjupat kunnande kring elever i behov av särskilt stöd – är nyckeln. Under Alliansregeringen återstartade Liberalerna den speciallärarutbildning som Socialdemokraterna hade lagt ned – nu vill vi gå vidare och förbättra den svenska skolan genom att anställa fler speciallärare.

Liberalerna föreslår därför en satsning på sammanlagt 2.5 miljarder kronor under nästa mandatperiod som möjliggör för kommuner och friskolor att anställa 1 000 nya speciallärare. Satsningen ska vara permanent. Det skulle innebära en ökning av antalet heltidsanställda speciallärare till ca 6 500 stycken sett över samtliga skolformer i hela landet.

———————————————————————————————————————————————————————————Läs mer och bli medlem: liberalerna.se (rikspolitiken) koping.liberalerna.se /Handlingsprogram 2022-2026/

Bli medlem: Swisha 50 kr till 123 148 12 41 Ange ditt personnummer och mejladress och skriv ”Ny”